Kedves Érdeklődőnk!
Felhívjuk figyelmét, hogy irodánk és raktárunk október 6-án (pénteken) technikai okok miatt zárva tart.
Őszi készletkisöprés!
Aktuális akcióinkat megtekintheti a www.polibex.hu/akciok oldalon.

Tekercses poliészter hullámlemezek

Tartalomjegyzék

A poliészter egy kombinált üvegszál erősítésű anyag, amelyet évtizedek óta használnak tetőfedésre és falburkolásra. Poliészter gyantából és üvegszálból készült hullám-, és sík-, lemezek és tekercsek a civil vagy ipari szféra minden fajtájú tetőfedésére, valamint a mezőgazdaság üvegházai, tetői és minden egyéb alkalmazási területei számára.

Kínálatunkban megtalálható az áttetsző, részben áttetsző és nem áttetsző termékek széles választéka.

A poliészter hullámtekercsek felhasználása szinte megegyezik a fémlemezek felhasználási területeivel.

Vegyszerekkel, korrózióval szembeni ellenállása viszont jobb a fémlemezeknél. Ezért alkalmasabb az -állattenyésztésben, -növénykomposztálásban, -víztisztásban, -horganyzóüzemekben és -cserzőműhelyekben való felhasználáshoz.

Alkalmazható

Állattenyésztés, mezőgazdaság, ipari építkezések valamint lakossági felhasználásnál egyaránt.

Felhasználási területek

Tetőfedések, falburkolás, falvédelem, melléképületek könnyűszerkezetes tárolók, gazdasági épületek, előtetők, garázsok, térelhatároló rendszerek, világítóablak a nem áttetsző lemezekhez.

Főbb jellemzői

 • Kedvező ár, nagy rugalmasság, egyszerű szerelés, könnyen vágható fúrható, jó fényátbocsátó, változó szélesség, igény szerinti hosszméretek, változtatható súly (vastagság) az alkalmazás igénye szerint, egyedi színekben is
 • Tárolási, és karbantartási javaslatok
 • Táblás poliészter hullámlemezeket ne tárolja egymáson fektetve, ha az közvetlen (égető) napsugárzásnak van kitéve.
 • Védje a táblákat, tekercseket a különböző szennyeződéstől. Fel nem szerelt állapotban fedésükre használjon ponyvát vagy kartonpapírt.
 • Nagy mechanikus behatás következtében az üvegszálak eltörhetnek, megrepedhetnek vagy elmozdulhatnak.
 • A tekercseket TILOS állítva görgetni, mert a szélek berepedezhetnek.
 • A megfelelő karbantartáshoz, és a fényáteresztő képesség megtartásához elegendő a külső felületeket nem maró tisztítóoldattal enyhe szappanos vagy tiszta vízzel lemosni.
 • A poliészter lemezeket alacsony nyomású mosó-, tisztítóberendezéssel is tisztíthatók.

Szerelési leírás

A tetőszerkezet, oldalfal tervezése előtt figyelembe kell venni az éghajlati viszonyokat, a mértékadó hó és szélterhelést. Ennek megfelelően kell megtervezni a kiválasztott lemezekhez a tartószerkezetet.

A tekercsek és táblák szerelésénél az elemek hosszirányú átfedése

 • Tető építése esetén min. 15cm.
  Amennyiben erős szél vagy nagy mennyiségű havazás lehetséges, az átfedési érték min. 20cm kell hogy legyen.
 • Fal burkolása során az átfedés: min. 10cm.
  Amennyiben tekercsből vagy táblából egymás mellé többet kell elhelyezni min. 1 hullámnyi átfedéssel kell szerelni. Ha az építés helyszínén erős szél, vagy nagy mennyiségű csapadék hó lehetséges, ajánlott min. 2 hullám átfedést alkalmazni. A fedést az uralkodó széljárással ellentétesen kell kialakítani.

Tető építése során a 76/18 típusú tekercses hullámlemez alatti lécezés távolsága nem haladhatja meg a 60cm-t. Erősen szeles, illetve havazásra hajlamos területen a terheléseloszlás miatt a lécezésnek kisebbnek kell lennie (40-50cm).

A 76/18 profil típusú tekercses és a táblás hullámlemezek szerelése során minden 3. hullámcsúcsnál csavarral kell rögzíteni a lemezt. A rögzítés során sinus 76/18-as profilú távtartót kell használni. A hosszabb élettartamhoz használjon rozsdamentes acél vagy horganyzott csavarokat.

Falak burkolásánál (függőleges szerelés) a tekercses és a táblás hullámlemezeket is a hullám alsó részénél (hullámvölgy) kell a falhoz rögzíteni. A rögzítéshez itt is használjon rozsdamentes acél vagy horganyzott csavarokat.

Teljesen zárt burkolásoknál  használjon sinus 76/18-as profilú habtömítést. Eresz, gerinc kialakításnál tömítés alkalmazása véd többek között a portól, rovaroktól, hófúvástól, stb. is.

 • A tetőlécek felső részén a napsugarak visszaverődése miatt hő képződhet.
 • Használjon kereskedelemben kapható ezüstfóliát vagy fehér festéket a tető alatti lécezésnél és anyagoknál.
 • A táblák fúrása során ügyeljen arra, hogy kúpfejű fúrót használjon, a fúrófej felülete sima legyen.
 • Törött fúrófej használata megrepesztheti és eltörheti a poliészter lemezeket.
 • A lemezeket mindig elő kell fúrni a hőtágulás miatt. A csavar átmérőnél 3-4 mm-rel nagyobb átmérőjű fúrót használjunk.
 • A lemezek vágása során finom felületet érhetünk el, ha jó minőségű  vékony fémvágó flex korongot használunk. Vágáskor használjunk védőmaszkot!
 • Nagyon fontos, hogy jó minőségű eszközt használjunk, legyen lehetőség a készülék hiba vagy elmozdulás miatti azonnal megállítására.
 • Tető szerelése során használjunk deszkákat súlyelosztásra, hogy a lemezt, a lécezést, illetve a szelemeneket – egyszerre egy pontban – ne terheljük.
 • A deszkáknak simának kell lennie, hogy ne sértsék fel a tető felületét.

Tartó egységek anyaga és termékei

A tartó egységek fa és fém lécekből ill. szelemenekből áll melyek tartó felülete minimum 50mm széles egyenes, sík  felületű bárminemű kiemelkedés nélkülinek kell lennie.  Ezek párhuzamosak a csatorna szintjével és függőlegesek a trapézokra ill. a hullámokra.

Fa tartó egységek

Ajánlott fa léc vastagság 40x50mm és ez által lehetőség van minimum 35 mm-es csavar befogadására. Továbbá egyenes, síkfelületű látható hiba nélküli legyen. Legalább méterenként rögzíteni kell a szarufához.

Fém tartóegységek

A fém tartó elemeket minden esetben korrózió védelemmel kell ellátni horganyzással vagy festéssel .  Egyenes egysíkú és látható felületi sérülés nélküli legyen.  Legalább méterenként rögzíteni kell.

A tervező feladat annak meghatározása, hogy a szerkezet milyen rögzítést igényel, hogy tud ellenállni a szél hatásainak.

Rögzítéshez használható egységek

Csavarok és anyák

A csavarok és egyéb menetes egységek ellenállóságát a gyártónak kell garantálnia az aktuálisan érvényben lévő normatívák szerint.

Használhatunk fémtartószerkezethez való rögzítéshez Hatlapfejű önmetsző lemezcsavart igénybevételtől függően 4,8 és 6,3mm vastagságban. Átmenő csavart 6 mm vastagságban.

Rögzítő kampót (palacsavar 6 mm vastagságban ) hozzá hatlapfejű anyát.

Fa tartószerkezethez való rögzítéshez állványcsavart 6mm vastagságban vagy forgácslap csavart  5 és 6mm vastagságban.

A csavar hosszúság függ a profil, alátét és tartószerkezet vastagságtól.

Fa tartószerkezetbe minimum 35 mm bele kell hajtani.

Csavaralátétek

A alátétek fémből vagy egyéb hasonló képességekkel bíró anyagból készülhetnek.  Az alátét – amennyiben fém, akkor korrózióvédelemmel ellátott kell hogy legyen vagy saválló anyagból is készülhet.  Lehet kerek vagy akár szögletes formájú is. A 76/18 típus szerelésénél elegendő EPDM alátétet használni (4,8 x16).

Ehhez az alátéthez használható a hatlapfejű önmetsző lemezcsavar és forgácslapcsavar egyaránt.  Valamint lehet rögzíteni fához műanyag alátétes csavartszöggel is.


Technikai adatok raktár készleten lévő termékeinkről

Fényáteresztő tekercses sinus hullámlemezek 76/18

Súly Vastagság Szélesség Színek Tekercshossz Profil
850g/m2 ~0,65 mm 1,5 - 1,75 - 2,0 m natúr, sárga. Zöld 40 fm Profilkép
1000g/m2 ~0,75 mm 1,5 - 1,75 - 2,0 - 2,5 m natúr, sárga, zöld 20, 30 fm Profilkép
1000g/m2 ~0,75 mm 1,5 - 2,0 m bronz 20 fm Profilkép
1000g/m2 ~0,75 mm 1,5 m opálos 20 fm Profilkép
1200g/m2 ~0,85 mm 1,5 - 1,75 - 2,0 m natúr, sárga, zöld 20 fm Profilkép

Nem fényáteresztő tekercses sinus lemezek 76/18

Súly Vastagság Szélesség Színek Tekercshossz Profil
1300g/m2 ~0,9 mm 1,5 - 2,0 m világosszürke, bordó 20 fm Profilkép


 Felületvédelem

Az általunk forgalmazott termékek gyártási tulajdonságai különböző felületvédő anyagok használatával tartósabban megmaradnak. A fényáteresztő képesség csökkenése és a sárgulási index az elhasználódást jelző mérőszámok. Igény esetén a gyártás során egyedi felületkezelési eljárások rendelhetők.

Kopásálló poliészter filmréteg (Melinex 301)

A Melinex 301 egy speciális poliészter filmbevonat, ami megvédi az üvegszálerősítésű hullámlemez felszínét, növeli az időjárás okozta kopás elleni védelmet és csökkenti az üvegszálak szakadását.

Gélbevonat

Az általunk forgalmazott poliészter lemezek felületét a gyártás során különleges gyantával kezelik. Ez az anyag védelmet nyújt a levegőben található anyagokkal szemben, ütésálló, továbbá biztosítja, hogy a termék szerkezete és tulajdonságai hosszú idő után se változzanak. A gyártás során a megrendelőnek lehetősége van a gélbevonatot kristályos szerkezetű gyantával keverni, növelve az ellenállóságot.

UV-álló poliészter filmréteg (Melinex 389)

A Melinex 389 poliészter filmbevonat rendkívül ellenálló az UV sugárzással szemben, ezáltal a kezelt lemez továbbig megőrzi eredeti tulajdonságait. Segít abban, hogy a felület a kopással szemben ellenállóbb legyen, illetve lassítja a sárgulás folyamatát és a fényáteresztő képesség csökkenését.

Speciális gyanták

Kristályos szerkezetű gyanta

Ez a típusú gyanta megnöveli a lemezek fényáteresztő képességét, így annak a hatékonysága az üveg fényáteresztéséhez lesz mérhető.

Önkioltó gyanta

Amennyiben az ügyfélnek egyedi igénye, hogy speciális tűzvédelmi előírásoknak kelljen megfelelni, lehetőség van a lemezek anyagát önkioltó poliészter gyantával előállítani.
Külön kérésre, amikor speciális tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni, az Elyplast előállítható egy önkioltó poliészter gyantával is, amely I. osztályú (Class 1.) besorolást kapott az olasz szabványok alapján (DM 26/08/84, DM 03/09/01, DM 10/03/05). A hitelesítést az olaszországi belügyminisztérium végezte.


Árlista

Fényáteresztő tekercses sinus hullámlemezek

Eredmények megjelenítése 1-től 14-ig 14 találatból.
Súly [g/m2]VastagságSzélesség [m]SzínekTekercshosszNettó árBruttó árÁr egység
10000,751,5natúr, sárga, zöld2011731490m2
10000,751,5natúr, sárga, zöld3011731490m2
10000,751,75natúr, sárga, zöld2011731490m2
10000,751,75natúr, sárga, zöld3011731490m2
10000,752,0natúr, sárga, zöld2011731490m2
10000,752,0natúr, sárga, zöld3011731490m2
10000,752,5natúr, sárga, zöld2011731490m2
10000,752,5natúr, sárga, zöld3011731490m2
10000,751,5bronz2011731490m2
10000,752,0bronz2011021400m2
10000,751,5opálos2011731490m2
12000,851,5natúr, sárga, zöld2014881890m2
12000,851,75natúr, sárga, zöld2014881890m2
12000,852,0natúr, sárga, zöld2014881890m2

Nem fényáteresztő tekercses sinus lemezek

Eredmények megjelenítése 1-től 2-ig 2 találatból.
Súly [g/m2]VastagságSzélesség [m]SzínekTekercshosszNettó árBruttó árÁr egység
13000,91,5metálszürke, bordó2016462090m2
13000,92,0metálszürke, bordó2016462090m2


Árlistáinkban az árak a szállítási költséget nem tartalmazzák!
Szállítással kapcsolatban kérjük, hogy elérhetőségeinken vegye fel velünk a kapcsolatot.
Megrendelést kizárólag e-mailben vagy faxon tudunk elfogadni.
Telefonon nem tudunk rendelést felvenni!
Megértésüket köszönjük.


Galéria