Vásárlóink kérdeznek, mi válaszolunk!

Az elmúlt 15 év munkája során elsajátított szaktudásunkkal és tapasztalatunkkal mindig a legjobb megoldást kínáljuk vásárlóinknak. Ügyfeleink által leggyakrabban feltett kérdésekre az alábbiakban igyekszünk egyszerű és közérthető válaszokat adni.

Mindenekelőtt fontos kiválasztani a megfelelő színt, mivel sok-sok éven keresztül ez fogja meghatározni a házunk, udvarunk látképét. Ha szeretne egy napfényes teraszt, akkor válasszon a natúr, bronz, sárga, vagy a zöld szín közül.
A sárga és a zöld a klasszikus, évtizedek óta használt színek. A bronz vagy ahogyan sokan ismerik füst színű lemezek elegánsabb, visszafogottabb látványt nyújtanak. Az opál színű lemezek ennél valamivel hűvösebb teret eredményeznek, kellemes, szórt fénnyel. Az opál színű lemezek kevesebb fényt engednek át, ezáltal kellemes, szórt fényt és hűvösebb teret eredményeznek. Ha nincs szükség természetes fényre vagy egy árnyékos teraszt szeretne, válasszon a nem fényáteresztő lemezek közül.

Másik lényeges szempont a lemez minősége. A lemezek tartósságát a hozzáadott üvegszál mennyisége határozza meg. Minél több az üvegszál, annál erősebb és tartósabb lesz. Ez leginkább a lemezek súlyán tetten érhető. A magyarországi piacon általában 850 g/m2 és 1000 g/m2súlyú lemezek vannak forgalomban. Cégünk termékpalettáján a 850 grammos lemezek nem szerepelnek, gyenge minőségük miatt. Nálunk az 1000 g/m2 a standard minőség és azon felül jönnek az 1100g, 1200g, 1300g, 1600 g/m2 súlyú erősített lemezek.

Szín Fényáteresztés
Natúr82%
Bronz76%
Sárga78%
Zöld78%
Opál50%
Téglavörös0%
Acélszürke0%
Svájci zöld0%

A weboldalon látható termékek bármelyikét megvásárolhatja és átveheti azonnal a központi nagykereskedelmi raktárunkban (5123 Jászárokszállás, Széchenyi utca 104/a.). Viszont ha nem akar sokat utazni keresse fel az Önhöz legközelebbi viszonteladó partnereink egyikét. Ha partnerünknél éppen nincs készleten a kiválasztott termék, megrendelik Önnek és pár nap múlva át is veheti.

Igen, közvetlen gyártói kapcsolatunknak köszönhetően meg tudjuk valósítani egyedi elképzeléseit is. 300 m2 feletti rendelésnél lehetőség nyílik egyedi profilok és méretek, vagy akár egyedi színek gyártására is.

Általában a legnagyobb félelme az embereknek a műanyag lemezekkel kapcsolatban, hogy az első adandó alkalommal a jégeső tönkreteszi. Egy sima műanyag lemezzel gyakran el is bánik, viszont az üvegszálas műanyag lemezek állják a jeget. A titok a hozzáadott üvegszálakban van. Attól lesz a könnyű műanyag lemez erős és tartós tetőfedő anyag.
Jól bizonyítja tartósságát az is, hogy a magyar építőiparban már több mint 40 éve használják és sok családi háznál még mindig a hetvenes években felszerelt lemezek szolgálják a célt sértetlenül.

A ’melinexes’ lemezek a gyártás során kapnak egy plusz kopásálló filmréteget, ami megvédi a lemezek felületét és segít abban, hogy a felület az időjárással szemben ellenállóbb legyen, illetve lassítja az öregedés folyamatát és a fényáteresztő képesség csökkenését.

A beépítéshez nincs szükség drága kiegészítőkre, mindössze az R076 profilkódú lemezeknél szükséges a rögzítési pontoknál távtartó beépítése. Erre azért van szükség, hogy a lemez és a lécezés közti űrt kitöltse, és a fúrásnál a lemeznek alátámasztást biztosítson. Teljesen zárt burkolások esetén ajánlott a profilhoz passzoló habtömítés beépítése. A tömítés alkalmazása véd többek között a portól, rovaroktól, hófúvástól.

Kizárólag az R076 profilú sinus lemezek rögzítéséhez szükséges távtartók alkalmazása. A lemezeket minden 3. hullámnál rögzíteni kell, viszont a toldásoknál sűrűbben, minden 2. hullámnál ajánlott. Így átlagosan négyzetméterenként 8-10 db távtartó szükséges.

A csavar típusa a tetőszerkezet anyagától függ. Fémszerkezethez hatlapfejű önfúró lemezcsavar, faszerkezethez facsavar ajánlott. A csavar hosszúsága pedig a profil, az alátét és tartószerkezet vastagságtól függ. Viszont faszerkezetnél fontos figyelembe venni, hogy 35 mm behajtható legyen a fába. A hosszabb élettartamhoz érdemes rozsdamentes acél vagy horganyzott csavarokat használni.

A tető építése során az alátámasztást biztosító léctávolság maximum 60 centiméter legyen. Erősen szeles, illetve havazásra hajlamos területen a terheléseloszlás miatt a lécezésnek kisebbnek kell lennie (40-50cm). Faszerkezetnél az ajánlott léc vastagság 30 x 50 mm (Bramac tetőléc), fémszerkezetnél 20 x 40 mm zártszelvény.

Hosszanti átfedés

A tető építése során a lemezek hosszanti átfedésének minimum 15 centiméternek kell lenni. Viszont figyelembe kell venni a lejtést is, minél kisebb a lejtés annál nagyobb átfedéssel kell számolni. Ezen a képen látható az átfedések mértéke. [link]
Amennyiben erős szél vagy nagy mennyiségű havazás lehetséges, az átfedés minimum 20 centiméter kell, hogy legyen. Fal burkolása során az átfedés minimum 10 cm.

Hullámok átfedése

Amennyiben tekercsből vagy táblából egymás mellé többet kell elhelyezni min. 1 hullámnyi átfedéssel kell szerelni. Ha az építés helyszínén erős szél, vagy nagy mennyiségű csapadék, hó lehetséges, ajánlott minimum 2 hullám átfedést alkalmazni.

A lemezek vágásához jó minőségű vékony fémvágó flex korongot használjon. Legjobb, ha gyémántvágó korongot használ, az kevésbé porol.
A lemezek fúrása során ügyeljen arra, hogy kúpfejű fúrót használjon és a fúrófej felülete sima legyen.
A lemezeket mindig elő kell fúrni a hőtágulás miatt. A csavar átmérőnél 2-3 mm-rel nagyobb átmérőjű fúrót használjon.
A szerelés során használjon deszkákat súlyelosztásra, hogy a lemezt, a lécezést, illetve a szelemeneket – egyszerre egy pontban – ne terhelje. A deszkát a hullámokra merőlegesen helyezze.

Érdemes a lemezeket az utolsó lécnél 7-8 centivel túlengedni.

5 méternél hosszabb lejtésű tető esetén 33-as méretű csatorna ajánlott, az alatt elég a 25-ös csatorna.